Организованост

Може да прича ко шта жели, па и да даје на стотине примедби, умесних или неумесних, али једну ствар не може да оспори- држава је положила испит у организованости када је у питању ванредно стање. У ситуацији када имамо приличан број неодговорних људи који не желе да поштују задате мере, а и о њима мора да се води рачуна, као и у ситуацији када се читава Европа распада, посебно њени здравствени системи, Србија може да добије апсолутну десетку за организацију. Посебно здравстеног система.

Крајње олако смо дрвље и камење бацали на наш здравствени систем. Најпогрдније смо умели да увредимо лекаре и медицинско особље увек се позивајући на западне земље како је тамо све сјајно организовано. Међутим, сада када је враг однео шалу видимо да је, објективно говорећи, Србија та која се најбоље од свих европских земаља организовала. Наши лекари, као и комплетно медицинско особље и сви остали који раде у нашим домовима здравља и здравственим центрима, показали су невероватно висок степен знања и организованости и то са десет пута мање средстава од било које западне државе. Ако је нешто вратило поверење у наш здравствени систем то је ова пандемија, јер је показала да имамо сјајне стручњаке.

Лекари су свакако тренутно највидљивији, међутим мора се бити искрен и рећи да у држави све функционише беспрекорно. Пекари, војска, полиција, просвета, ватрогасне службе… Све је на највишем могућем нивоу. Суштина је у организацији, а руку на срце држава се заиста врхунски припремила. Уосталом, сви смо били скептици по питању онлајн наставе, а већ сада можемо слободно да кажемо да је она организована на највишем могућем нивоу за тако кратко време. Ђаци су консантно усмерени ка обавези да уче и да активно прате наставу, што ће вам свако од родитеља потврдити, тако да практично, осим интеракције која јесте веома битна, они од градива неће изгубити апсолутно ништа. Све похвале за наше просветаре који су доказали колико воле свој посао и колико су посвећени.

Осим првог дана по проглашењу ванредног стања када је по природи ствари завладала паника и самим тим кренула масовна куповина свега и свачега по продавницама, већ сутрадан држава је смирила ту панику и заиста у нашим продавницама има свега. Снабдевеност је веома добра, а Богу хвала вођено је рачуна о залихима за не дај Боже. Очито се домаћински управљало и то је за сваку похвалу. Судећи по кадровима неких западних земаља за које смо мислили да су далеко напредније у свему од Србије, то се не би могло рећи.

Србија је положила испит. Остаје само да до краја будемо дисциплиновани, јер и на овом примеру показано је да смо дисциплина доводи до резултата. Србија није ноншалантно приступила епидемији корона вируса, јер је очигледно неко озбиљно испратио ситуацију у Кини. У складу са нашим могућностима и капацитетима реаговали смо десет пута боље него било која напреднија западна држава и тиме смо дали до знања да ово није неозбиљна држава, већ напротив да од нас имају много што шта да науче.

Све ово пишем како бих замолио сваког ко ово прочита да више никада без разлога не баца дрвље и камење по својој земљи. Покушајмо да будемо рационални, јер у оваквој невољи, која ће се свакако у наредним данима развијати, ми ипак морамо да будемо објективни и да кажемо да је Србија земља сјајних људи и стручњака. Способни смо да одговоримо најтежим задацима и понављам, од нас многи имају шта да науче. Уосталом, ми смо народ Светог Саве, Владике Николаја Велимировића, Светог Јустина Ћелијског, Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића и да не набрајам даље. Такав народ не може да пропадне, осим ако сам себе не уништи константним безразложним ружењем себе.

Живела Србија!

Аутор: Владимир Ђукановић

Владимир Ђукановић је народни посланик у Скупштини Србије, адвокат и медијатор. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, где је касније завршио и мастер студије на тему "Кривично право у законику књаза Данила Петровића". Докторанд је на Правном факултету у Нишу на правно-историјском смeру. Ожењен је Мајом, отац је Димитрија, Ђорђа и Јелисавете. Породичан и верујући човек. Велики навијач Црвене звезде.

Једно мишљење на „Организованост“

  1. Свака част Владо за текст,ово је више него срамота,колико је наш народ незахвалан и колико псују и пљују председника Вучића.Немогу да верујем да неко стварно може бити толико незахвалан,и пљувати по свему оном што је добро.Они су се по питању свега организовали боље него многе јаче земље од Србије,свака им част.Поздрав од нас из Канбере и колико год можете чувајте се сви.

Leave a Reply