Божија милост се не купује

Слушам извештаје о стању са епидемијом вируса који је човечанство разорио и посебно начулим уши да чујем како је у великим, најбогатијим, светским метрополама. Ни сањао нисам да ћу чути како у једном Њујорку нема људи на улици, како се затварају радње, страх се увукао у кости обичног света, а посебно богати квартови су опустели. Уплашила се моћна елита да ће се заразити. Уосталом, када чују да су нпр. британски премијер Борис Џонсон, па и принц Уједињеног Краљевства Чарлс, на коленима, како се не би уплашили. До главе је дошло коначно, додуше прилично касно, да се не може све парама купити. Посебно не Божија милост, а са њом понајпре здравље.

До јуче тако охоли и моћни, изнад свега бахати, мислећи да је свет под њиховим ногама, гулили су кожу сиротињи, летовали на најскупљим дестинацијама, баханалисали се…А сада? Сада су у својим огромним вилама у четири зида приковани. Сада им се те виле које су градили или куповали ради престижа чине као затвори. Руку на срце и јесу. Сви се некако осећамо као да смо у затвору, али са том разликом што срећна породица и у пет квадрата ако има истинске љубави биће срећна. Овоме што је навикао на баханалије и развратан живот ни хиљаду квадрата не помаже да буде срећан. Он сада живи у страху да није заражен. Има ли бољег доказа да од Господа нико није јачи и да Бог када види да ђаво покушава да превлада очас посла све врати на нулу. Само да ти докаже да можда можеш како хоћеш, а не и докле хоћеш.

Но, вратимо се на читаву ову гунгулу око корона вируса. Застрашујуће звуче поједина истраживања да је људима у Америци далеко већи проблем од тога да ли ће их можда вирус у смрт отерати чињеница да и ако се излече доћи ће им рачун из болнице који је астрономски. Цирка око 40 000 долара. Што значи ако их вирус не убије, убиће их трошкови лечења. Отуда је страх још већи. Наравно, онај малопре описани бахати и богати то ће платити. Свакако уз гунђање и псовање Бога јер је ето морао да се испрси, али познато је да су најбогатији, с обзиром какве су им душе, уједно и најшкртији. Нажалост, страдаће америчка сиротиња, понајпре јер нема пара да плати лечење. Здравље је на западу изузетно скупо и зато не постоји ништа важније него чувати здравље. Оно се најбоље чува кроз духовно уздизање и стварање амбијента срећног живота без стреса, а има ли веће среће него када си у породичном окружењу и када успеш да обезбедиш да сви имају у кући скромно, али довољно, и подједнако. Када се прилагодите томе да од свега што је Бог понудио узмете колико вам је довољно и да не претерујете. Зато је све морало, можда и овако сурово, да нас удари и да се вратимо на почетак. Да станемо са обе ноге на земљу и да схватимо да јурњава за животом не води никуд, већ да је уз чврсту веру стварање скромног и нормалног живота суштински идеал.

Сви ти мултимилијардери све те милијарде у гроб понети неће. Сада када је ванредна ситуација дијаманте, злато, паре, виле и аутомобиле, не може да једе. Још није дошло до тога да све то не вреди баш ништа, али смо на добром путу ако наставимо тако бахато да дођемо у ситуацију да заиста храна и вода буду суво злато, а да све те милијарде што неко има на рачуну постану безвредне. Зато, учврстимо се у вери, молимо се Господу за спасење душа наших, чувајмо пре свега своје духовно здравље, а потом и физичко, чувајмо и негујмо породичну срећу и будимо скромни. Скромност је врлина и то каква врлина. Све ово што сам набројао нема тих пара са којим можете купити, а јурећи за парама и богатством све то можете изгубити и себи несрећу на врат натоварити.

Аутор: Владимир Ђукановић

Владимир Ђукановић је народни посланик у Скупштини Србије, адвокат и медијатор. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, где је касније завршио и мастер студије на тему "Кривично право у законику књаза Данила Петровића". Докторанд је на Правном факултету у Нишу на правно-историјском смeру. Ожењен је Мајом, отац је Димитрија, Ђорђа и Јелисавете. Породичан и верујући човек. Велики навијач Црвене звезде.

Leave a Reply