Аталанта Бергамо

Криво ми је што не знам италијански и због тога сам увек жалио још као мали док сам гледао преглед италијанске „Серије А“ који је уређивао Милорад Ђурковић из студија Телевизије Титоград. Наравно, он је секао вене за Дејаном Савићевићем и његовим бравурама у Милану. Узгред, а ко није? Но, ово није прича о великанима италијанског фудбала. Ово није сторија о Јувентусу, Интеру, Милану, Наполију, Роми или мом омиљеном Лацију. Ово је прича о Бергаму, градићу који је буквално страдао због љубави према фудбалском клубу Аталанта. Отуда, жал за тим што не знам италијански је још већи, јер би заиста пун усхићења писао овај текст на језику Азура.

Фудбалски фанатизам обичном свету није прихватљив. Заправо, чак је и неразуман. Но, нама фудбалским фанатицима који су своју младост провели на стадиону и ишли са својим клубом и на Марс ако треба (познати стихови једне од песама Звездиних Делија прим.аут) то је смисао живота. Без икакве дилеме, навијачи Аталанте су вероватно једни од најозбиљнијих фудбалских фанатика на кугли земаљској. Додуше, оно што их разликује од других је чињеница да је Бергамо као градић од неких 120 000 становника скоро у потпуности опчињен и искрено живи за Аталанту. Што би се рекло и старо и младо. Стадион „Атлети Азури“ на коме Аталанта игра своје утакмице прима неких 25 000 људи и готово је увек распродат пред почетак сезоне. Иначе, за Аталанту се сматра да је најпопуларнији провинцисјки клуб у Италији, с обзиром да је у својој историји освојила један куп Италије и два пута је била финалиста. Куриозитет је тај што је Бергамо на северу Италије, те су му свакако близу велики фудбалски центри попут Милана и Торина, међутим ником у Бергаму не пада на памет да навија за Јувентус, Интер или Милан. Напротив, навијачи Аталанте не подносе ове клубове и са њима гаје изразито непријатељство, а њиховим навијачима увек спремају крајње „топао“ дочек у Бергаму. Посебно је импресивна слика када најветренији тифози Аталанте крену у Милано на гостовање и када то учине масовно на моторима.

Испада да су навијачи Аталанте баш због своје огромне верности према клубу заправо заиста пострадали, односно многи од њих су нажалост окончали своје животе. Наиме, подстакнут читањем писма једног оца који је свом сину Едуарду писао оправдање због изостанка у школи уз образложење „да Едуардо неће доћи на наставу јер данас сведочи уживо историју града Бергама“ мислећи при том на одлазак у Милану где је Аталанта играла утакмицу осмине финала Лиге шампиона са Валенсијом, сваки пут када чујем о броју умрлих у Бергаму заиста ме погоди таква информација. Ти људи су чекали читав свој живот на нешто тако величанствено, а тај пролаз даље вољеног клуба у осам најбољих у Европи им је пресео за век векова. Своје срце су оставили на Сан Сиру у фанатичном навијању, али нажалост многи од њих очито су оставили и животе, јер их је невидљиви непријатељ у облику Корона вируса покосио. Да мука буде гора, установљено је да је баш та утакмица у Милану на коју је отпутовала трећина Бергама (40 000 људи) била кључ за експлозију епидемије. Има ли ишта страшније?

Замислите само малог Едуарда који је заједно са својим оцем ишао да сведочи о историји свог града коме је Аталанта требало да подари такав величанствени успех. О чему ће сада да сведочи? О томе како је та утакмица била генератор вируса који је покосио његове суграђане. Каква траума за цео живот!

Отуда, ово је текст посвећен клубу у коме су траг оставили играчи попут Каниђе, Зенони, Филипо Инзаги, Кристијано Дони, наш Бата Мирковић, али је пре свега посвећен његовим верним црно-плавим Аталантинима.

FORZA ATALANTA!

Аутор: Владимир Ђукановић

Владимир Ђукановић је народни посланик у Скупштини Србије, адвокат и медијатор. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, где је касније завршио и мастер студије на тему "Кривично право у законику књаза Данила Петровића". Докторанд је на Правном факултету у Нишу на правно-историјском смeру. Ожењен је Мајом, отац је Димитрија, Ђорђа и Јелисавете. Породичан и верујући човек. Велики навијач Црвене звезде.

Leave a Reply