Стоп ширењу панике!

Пишем и говорим све ово драга браћо и сестре да бих остало забележено како сам апеловао на нормалност. Да, она нам је данас најпотребнија. Немам намеру да живим у параноји како ћу чим изађем из куће добити корона вирус. Немам намеру да деци ускраћујем играње у вртићу, нити да им ускратим играње са другарима. Богу ћу се помолити за здравље и понашати се нормално. Свакако и одговорно, јер суочени смо са глобалним проблемом. Ипак, то не значи да ћу ширити панику, а посебно не значи да ћу читати свакојаке будалаштине са друштвених мрежа и ширити дезинформације.

Одговорност и озбиљност најпре подразумевају да се буде са обе ноге на земљи. Да бисмо то били потребно је да слушамо струку, а не да сами доносимо закључке. Чини ми се да је читаво човечанство постало крајње плашљиво и врло подложно веровању дезинформација. Најмање што чинимо је да чујемо реч струке. Да се разумемо, нисам теоретичар завере и не мислим да је неко због неке завере пустио Корона вирус у Кину, али сам склон да поверујем да је све оно што је касније настало, а то је пуштање лажних вести како би се изазивала паника, добрим делом чињено циљано. Због глобалног проблема са којим се суочава човечанство урушавају се моћне економије, што опет негде неком одговара, јер док противнику се не смркне, вама неће сванути.

Но, вратимо се на нашу Србију. Реални да будемо, код нас је ова епидемија заиста под контролом. Свакако, постоји реална опасност да она доживи одређен експанзију, као што постоји и реална опасност да имамо и смртне случајеве. Међутим, за сада се то јако добро руководи, јер се Србија на време припремила и одговорила на изазов око вируса. Неке европске државе то нису учиниле и зато су се суочиле са озбиљнијим последицама и морале су да примењују ригидније мере када је епидемија узела маха. Сједињене Америчке Државе су принуђене да уводе и ванредно стање, јер с обзиром на њихову величину и број оних који из целог света долазе на амерички континент, а посебно у САД, јасно је да је та држава озбиљно угрожена од епидемије већих размера. Уколико буде било потребе и Србија ће применити радикалније мере, али за сада, а надамо се и у будуће, за тим неће бити потребе. Узгред, да се не лажемо, имали смо и опасније епидемије у блиској прошлости, па чак и не тако мали број смртних случајева, али никада се није подизала оволика паника.

Подизањем панике поједине политичке структуре у Србији желе да остваре неке своје политичке интересе. То је оно што ми се посебно гади. Тај апсолутно скандалозан и срамотан приступ у коме је по њима у политици све дозвољено па чак и оволико одсуство солидарности само да би се дошло до циља, то је нешто одвратно. Нажалост, суочени смо и са таквим појавама. Ипак, верујем да смо ми један здраворазумски народ и да умемо да видимо када неко ради у интересу државе и народа. Зато апелујем на људе да не пустоше рафове у продавницима и да не купују залихе, јер за тим нема потребе. Нема потребе подизати панику. Потребно је слушати струку, слушати шта држава налаже и понашати се нормално у складу са оним што добијемо као упутства.

Срби, ово је апел на здрав разум. Стоп ширењу панике!

Аутор: Владимир Ђукановић

Владимир Ђукановић је народни посланик у Скупштини Србије, адвокат и медијатор. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, где је касније завршио и мастер студије на тему "Кривично право у законику књаза Данила Петровића". Докторанд је на Правном факултету у Нишу на правно-историјском смeру. Ожењен је Мајом, отац је Димитрија, Ђорђа и Јелисавете. Породичан и верујући човек. Велики навијач Црвене звезде.

Једно мишљење на „Стоп ширењу панике!“

Leave a Reply